STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

22 Decembrie 2021 / Delia Mitroi

Acțiunea "Un Crăciun mai ecologic", un succes 
al elevilor din Peștișani

În perioada 3-21.12.202, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, s-a desfășurat proiectul educațional Un Crăciun mai ecologic. Proiectul a fost gândit și sponsorizat de fundația Valea Bistriței, apoi implementat cu ajutorul elevilor și al profesorilor de la liceul implicat. În cadrul acțiunii, voluntarii au avut lucruri noi de învățat despre protejarea mediului natural și despre conceptul de reciclare. Cunoștințele au fost acumulate atât la nivel teoretic, prin participarea copiilor la seminarii pe teme de mediu și de ecologizare, cât și la nivel practic, prin confecționarea unor brazi de Crăciun ecologici. De altfel, ultima activitate a fost preferata elevilor și totodată cea mai solicitantă. 

În crearea brăduților, liceenii au folosit materiale reciclabile, precum hârtie, felurite cutii, cartoane de ouă sau recipiente din plastic, rămânând surprinși în câte moduri îi pot ajuta materialele recondiționate. Activitatea s-a derulat sub forma unei competiții, la sfârșitul căreia cele mai frumoase obiecte obținute aveau să fie premiate. Asfel, acțiunea lor nu a fost doar o joacă, ci o treabă importantă, luată cu adevărat în serios de voluntarii motivați să confecționeze cei mai frumoși brazi și să câștige concursul. 

Ieri, 21 decembrie, după multe ore de muncă și de implicare, cele 14 echipe din competiție au putut în sfârșit să-și prezinte interesantele realizări în cadrul unei expoziții. După ce juriul alcătuit din membrii fundației a ales cele mai frumoase obiecte create, s-au oferit trei premii (locurile 1, 2 și 3) la care s-au adăugat două mențiuni. Locul 1 a fost adjudecat de echipa numărul 1, formată din Lazăr Sara, Procopie Dara, Huidu Rareș, Vrăjitoru Sebastian, Tăerel David și Podaru Luca. Pe locul 2 s-au clasat membrii echipei cu numărul 6, Văideanu Marius și Manu Miruna Ștefania, iar locul 3 a fost acordat echipei cu numărul 7, alcătuită din Mladin Georgiana, Bojincă Maria și Bolohan Răzvan. Cele două mențiuni au fost primite de: echipa cu numărul 13, formată din Dumitrescu Raul, Baroș Claudiu, Coteț Alexandru și Coteț Andrei, și de echipa cu numărul 4, a domnișoarelor Șendroiu Andreea-Teodora și Tisaru Miruna. Premiile au constat în baterii externe, mouse-uri wireless, căști și dulciuri, împărțite tuturor membrilor formațiilor câștigătoare, în funcție de locul ocupat în clasament. 

La încheierea proiectului, numai privind fotografiile elevilor lucrând, sau pe cele cu rezultatele finale ale muncii lor, ne putem da seama ușor că întreg evenimentul s-a soldat cu un succes în toată regula. De-a lungul zilelor în care s-au reunit pentru a lucra în echipe la brăduții ecologici, copiii au socializat, s-au distrat împreună și au învățat să prețuiască mai mult mediul înconjurător și ideea de reciclare. Acum, nu doar că știu rostul fiecărui rest menajer aparent inutil, dar știu și cum să sorteze corect deșeurile. De aceea, indiferent că au câștigat premii materiale sau nu, toți participanții sunt victorioși din punct de vedere moral și intelectual.