STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

17 Octombrie 2022

Cariera de calcar ce se va deschide la Peștișani, cu acordul autorităților, va face ravagii. 

„Lăcomiei nu îi este suficientă nici întreaga natură.” (Seneca)

În paradisul natural de pe Valea Bistriței Gorjene, tristețea a cuprins satele și ogoarele, de câteva zile. Și nu e toamna cea care a înnorat inimile localnicilor din comuna care l-a dat omenirii pe marele nostru Constantin Brâncuși. Nu, toamna e mândră și bogată la Peștișani, acolo unde încă mai avem verdeață și încă mai auzim cântul celor mai minunate păsări. Acolo unde fructele mari și dulci cad coapte din pomi, iar copiii se joacă fericiți printre ele în fiecare vacanță la bunici. Dar oare pentru cât timp? Pentru câte ore? Pentru câte secunde de azi înainte? 

Și poate că ultima noastră întrebare a sunat cumva apocaliptic. Dar credeți-ne pe cuvânt, cu nimic nu exagerăm! Căci în aceste ultime săptămâni, autoritățile românești din domeniul mediului, chiar cei care ar trebui să protejeze cu toate armele natura sălbatică autohtonă, au trădat istoria de mii de ani a unei superbe regiuni primite moștenire de la strămoșii noștri. Cum?! Cum să faci așa ceva? Vă întrebați acum uluiți, voi, cititorii acestui articol. Din nefericire, în România se poate face simplu un delict la adresa splendorilor naționale. Un delict care în străinătate ar fi pedepsit cu ani grei de închisoare, atât pentru cei care l-au comis, cât și pentru cei care l-au aprobat. Este vorba despre apariția halucinantă și devastatoare a unei cariere de piatră pe unul dintre versanții Masivului Vâlcan, la hotarul satului Gureni din localitatea Peștișani, în inima sitului inclus în rețeaua „Natura 2000”, în Aria Specială de Conservare RO SAC 0129 Nordul Gorjului de Vest.

Ținem să evidențiem implicațiile construirii acestei cariere de calcar exact în acest loc de o frumusețe naturală recunoscută la nivel global. Pentru exploatarea de calcar, va fi nevoie de defrișări masive de vegetație pe o suprafață de aproape 3 Ha, iar utilizarea pe platoul Valea Nucului a tehnologiei specifice săpării în stâncă va distruge pentru mulți ani liniștea localnicilor, simultan cu fauna și flora atât de apreciate pe aceste meleaguri mirifice. În același timp, versantul „agresat” de aceste acțiuni nemiloase va fi distrus pentru totdeauna, iar peisajul care a inspirat odinioară arta brâncușiană va fi doar istorie pentru posteritate.  Când sufletul nostru este o parte din natură, luptăm cu toate armele pentru a o salva! 

Ne pare rău că venim cu aceste vești îngrozitoare din prima zi a acestei săptămâni, însă Fundației Valea Bistriței, la fel ca întregii comunități din satul Gureni, tuturor ne-a ajuns „cuțitul la os”. Nu, este prea mult. Nu, este inacceptabil, imoral și ilegal! Societatea civilă și oamenii cărora le pasă de mediul înconjurător, Fundația Valea Bistriței și localnicii din Gureni solicită revenirea Autorității pentru Protecția Mediului din Gorj asupra acordului care a permis această exploatare.

Cerem deschis, cu speranța că încă mai putem salva moștenirea de milenii a înaintașilor noștri, implicarea directă și decisivă a autorităților Guvernului în acest caz, care, pentru noi și pentru natură, este unul criminal! În numele munților noștri, a minunilor pe care natura le-a creat în mod unic în țara noastră, în numele acelor splendori pe care alții le-ar dori cu ardoare, dar pe care doar noi, românii, le-am primit în dar ca nimeni alții, vă rugăm să puneți capăt catastrofei pe care ați plănuit-o! Vă rugăm pe voi, cei care ați inițiat acest proiect dăunător, să vă gândiți din nou la sufletele pe care demersurile voastre le vor distruge pentru totdeauna. Să vă gândiți, acum, în al nouălea ceas, că și acoperiți de o lege ingrată (dacă într- adevăr există această acoperire), tot nu aveți dreptul de a defrișa și de a fractura muntele falnic al Gorjului de dragul banilor!

Vă rugăm pe voi, cei care ați emis acordul în baza căruia de astăzi se pot demara lucrările distructive în acest versant de importanță națională turistică, să analizați din nou solicitarea investitorului și să revocați hotărârea! Poate că pentru o parte din vegetație, pentru o altă parte din păsări și din animale este deja prea târziu… Și-i mare, mare păcat. Dar noi, oamenii, mai avem o șansă. O șansă să anulăm aceste intenții criminale pentru munții sacri ai României. Și atâta vreme cât această șansă va rămâne în picioare, atâta vreme cât vom exista pe pământ, noi, cei de la Fundația Valea Bistriței, și toți aceia care doresc să ni se alăture, vom lupta pentru a salva frumusețile naturale ale patriei!