STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

05 Decembrie 2022

Bradul cu poveşti

Duminică, 04.12.2022, Fundaţia Valea Bistriţei şi echipa Ginivişa au participat alături de localnicii satului Gureni la împodobirea bradului de Crăciun.
În satul Gureni, din comuna Peştişani, localnicii, preotul satului,membri Fundaţiei Valea Bistriţei şi echipa Ginivişa ţin cu ardoare să petreacă sărbătorile de Crăciun la fel cum o făceau odinioară bunicii lor. Se deconectează cu toţii de la viaţa cotidiană ca să ducă mai departe tradiţia curată a Sărbătorilor de Iarnă.
În nenumărate sate din România, în ciuda modernității, aceste obiceiuri se păstrează, vii și nealterate, la fel ca în vechime.
Însă toate aceste obiceiuri, care ne fac unici în lume, supraviețuiesc nu atât prin grija autorităților, ci prin pasiunea unor oameni simpli.
În tradiţia populară românească, legătura dintre brad şi sărbătoarea Naşterii Domnului este relativ de dată recentă, însă bunicii ne spun că bradul a avut dintotdeauna un rol important în viaţa românilor, fiind regăsit în obiceiuri vechi care duc până la daci.

Astfel, bradul este prezent în fiecare din cele trei momente cheie din viaţa românului: naştere, căsătorie şi moarte.

Istoria bradului de Crăciun

Împodobirea bradului, ca tradiție, a fost preluată de la triburile germanice, de la mijlocul mileniului trecut. Bradul simbolizează Sfânta Treime, prin prisma formei triunghiulare. Obiectele colorate cu care este împodobit bradul simbolizează cunoașterea sau bogăția, făcând trimitere la pomul cunoașterii din Grădina Edenului, plin cu mere, fructele cunoașterii.

În trecut, în perioada Crăciunului, bradul era împodobit cu fructe, flori, nuci poleite, lumânărele și panglici. Împodobirea bradului în casă era un semn de bun augur, reprezentând pomul fertilității.

Tradiția bradului de Crăciun în România

Deși este un concept mai puțin cunoscut, dacii aveau un cult pentru brad, însă avea o cu totul altă conotație. Bradul era un ,,copac ritualic” tăiat la nunta sau la înmormântarea cuiva. Acest obicei se păstrează, în continuare, în anumite zone ale țării.

România a preluat tradiția împodobirii bradului de Crăciun de la regele Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. În palatul regelui s-a împodobit pentru prima dată un brad în România, iar de atunci, românii l-au urmat pe rege în tradiție.