STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

30 Octombrie 2021 / Delia Mitroi

Cascada Dracilor - o poartă între două lumi pe
Valea Bistriței Gorjene?

Se apropie Halloween-ul și, chiar fiind o sărbătoare străină, care în ultimii ani a căpătat amploare și la noi, e inevitabil să nu mă facă să reflectez la locuri bizare legate de tradiția noastră populară. La „locuri-portal” între lumea reală și cea magică, între palpabilul ce poate fi demonstrat științific și acele fenomene stranii inexplicabile, mai prezente în cultura sud-est-europeană decât în toate celelalte culturi din Europa.

Un astfel de loc, despre care misticii spun că ar adăposti demoni și tot felul de ființe supranaturale, este Cascada Dracilor, situată în munții Vâlcan, din județul Gorj. Pornind din comuna Peștișani și urcând pe drumuri împădurite de munte, cine se încumetă la traversarea pădurii Obștii Peștișani ar putea ajunge la misterioasa cădere de apă. Situată la mare altitudine, această cascadă nu este frecventată în mod regulat nici măcar de turiști. Și nu doar numele ei înfricoșător, ci și drumurile greu accesibile din regiune îi țin la distanță pe băștinași și pe vizitatorii străini.

Interesându-mă în stânga și în dreapta, am aflat și eu de unde provine denumirea locului ce ar putea atrage la noi în țară vânători celebri de fantome sau amatori internaționali de spiritism. Se pare că această curgere de apă de pe crestele masivului Vâlcan reprezintă zona unde ar fi fost văzuți în trecut, chiar de mai multe ori de către localnicii comunelor învecinate, draci dansând în jurul focului. O legendă din bătrâni ne povestește că în jurul unei alte cascade, oamenii ar fi zărit draci scăldându-se la miezul nopții în apă și uscându-se apoi la lumina focului sau a lunii. Această nouă cascadă, situată în apropierea Cheilor Sohodolului, la câțiva zeci de kilometri de Cascada Dracilor, poartă numele de Toaia Dracilor.

Se spune că de-a lungul vremii, cele două locuri tainice, trasate armonios de natură în stâncile de pe Valea Bistriței, ar fi atras asemeni unor magneți oameni cu intenții mai puțin ortodoxe. Ar fi vorba despre vrăjitoare sau grupuri de așa-ziși „sataniști”, veniți în regiune pentru săvârșirea unor ritualuri necurate. Totul rămâne, însă, la nivelul unor mituri locale. Până în prezent, nu s-au găsit dovezi ale existenței unor asemenea fenomene sau ritualuri.

Cascada Dracilor nu îmi amintește doar de Halloween, ci și de alte monumente ale naturii asociate cu entități macabre ale Iadului, de către geografi, speologi sau turiști. Și aici mă gândesc, de exemplu, la faimoasa „Gura Iadului” din Yemen, cunoscută și sub titulatura de „Groapa Iadului” sau „Fântâna Iadului”. O gaură extrem de adâncă apărută „de când lumea și pământul” în estul deșertului Yemen a înspăimântat de-a lungul secolelor generații întregi de locuitori ai zonei, ținându-i la distanță. Mai mult, unii au convingerea că groapa este o „închisoare a demonilor”. Iar imensa afundătură ar atrage înăuntrul ei orice ființă sau obiect care se apropie mai mult de crater. Totuși, speculațiile au luat sfârșit recent, când o echipă de cercetători s-a decis să exploreze „hăul”, despre care se credea că nu ar avea fund. Concluziile experților au fost că acel crater misterios are totuși un capăt, măsurând o adâncime exactă de 112 metri, și că ar fi vechi de milioane de ani.

Un alt caz de obiectiv turistic natural ce poartă o denumire cu conotații malefice este cascada The Devil’s Kettle (Fierbătorul Diavolului). Cascada din Minnesota, Statele Unite ale Americii, a fost denumită astfel după forma ciudată în care a fost modelată de natură. Și aici se spune că s-ar organiza ritualuri păgâne, terenul fiind preferat de unii practicanți de magie neagră, tocmai pentru aparenta lui legătură cu lumea întunecată a demonilor.

Valea Bistriței nu este doar un colaj de peisaje sublime dintre munți și ape. Ea este ceva mai mult. O lume a basmelor și a miturilor marcate de credințe populare românești ce datează de secole. Din vremea în care îngerii, demonii și oamenii conviețuiau la limita celor două lumi. Iar dacă își intersectau vreodată  privirile ca prin farmec, poate dispăreau în neant sau supraviețuiau ca să povestească și altora întâmplările lor paranormale. Se pare că așa s-a născut și povestea plină de ocultism din jurul Cascadei Dracilor. Cu siguranță este o cădere de ape enigmatică. Și poate, dacă suntem creduli și prea îndrăgostiți de legendele locului, o percepem ca pe o poartă între cele două lumi…    

Surse articol:   Anuj Tiwari, Well Of Hell': Mystery Abounds Giant Hole In Yemen, Experts Baffle What Lies Beneath 'Prison For Demons', Indiantimes, publicat la 23 iunie 2021, în link: https://www.indiatimes.com/trending/wtf/well-of-hell-yemens-well-of-barhout-543352.html. 
Dan Kraker, Solved: The mystery of  Devil’ s Kettle Falls, MprNews, publicat la 28 februarie 2017, în link: https://www.mprnews.org/story/2017/02/28/hydrologists-solve-minnesota-devils-kettle-falls-mystery. 
D.C., Digi 24.ro, Oamenii au coborât pentru prima dată în „Fântâna Iadului” din Yemen. De ce se tem localnicii de gaura uriașă din deșert, Digi 24, publicat la 29 septembrie 2021, în link: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/oamenii-au-coborat-pentru-prima-data-in-fantana-iadului-din-yemen-de-ce-se-tem-localnicii-de-gaura-uriasa-din-desert-1677549Petrișor Cană, Cascada Dracilor, locul unde face baie „Necuratul”, EVZ, publicat la 8 noiembrie 2014, în link: https://evz.ro/cascada-dracilor-locul-unde-face-baie-necuratul.html

Sursa pozelor: Complexul Turistic Tudor Petrimanu
https://www.petrimanu.ro/cascada-moara-dracilor.html