STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

27 Iunie 2022 / Delia Mitroi

Fundația „Valea Bistriței”, sponsor al expoziției „Instalație artistică”, din cadrul festivalului „România Autentică”

Cu ocazia „Zilei Universale a Iei” și a Sărbătorii Sânzienelor, între 24 și 25 iunie, a avut loc la Hobița (comuna Peștișani, județul Gorj) cea de-a V-a ediție a festivalului „România Autentică”. Episodul dedicat folclorului și obiceiurilor străbune românești s-a putut derula cu ajutorul Consiliului Local  și Primăriei Peștișani, dar și al Consiliului Județean Gorj. Simultan cu evenimentul de la Hobița, s-au desfășurat alte două festivaluri folclorice la Iași și Paris.

Susținătoare de bază a tradițiilor și valorilor culturale autentic românești prin sprijinirea comunității locale din Peștișani, Gureni, fundația „Valea Bistriței” a luat parte la festivalul internațional în calitate de sponsor al expoziției „Instalație artistică”. În timpul acesteia, au fost prezentate în jur 40 de piese vestimentare românești originare din toate regiunile țări, preponderente din Oltenia, regiunea care a găzduit frumosul eveniment. „Instalația artistică” a fost confecționată din metal, întruchipând doi copaci în care au fost agățate straiele-vedetă ale standului. Printre acestea, amintim câteva costume populare de mire și de mireasă din zona Bistriței-Năsăud. 

Organizată cu sprijinul doamnei Adriana Narban, meșter popular, al domnului Cătălin Șchiopu, colecționar pasionat de costume populare, și al fundației gorjene „Valea Bistriței”, expoziția cu deviza „Costumul popular ca obiect de artă” s-a încheiat cu un real succes, primind sute de vizitatori care s-au fotografiat intens în fața standului, vineri și sâmbătă. Toate fotografiile și cadrele surprinse cu obiectele de patrimoniu din interiorul „Instalației artistice” au servit promovării folclorului și tradițiilor strămoșești ale poporului nostru în social-media, în presă, și nu numai.

Chestionată despre participarea la festivalul „România Autentică”, doamna Adriana-Lidia Narban a declarat: „Am fost prezentă în ambele zile. Din punctul meu de vedere, obiectivul pe care ni l-am propus a fost atins. Expoziția <<Instalație artistică>> a fost senzațională și nu cred că a trecut cineva pe lângă ea fără să-și facă cel puțin o fotografie. Pe partea de educație, la atelierul de pictură, copiii au fost încântați, iar părinții au fost curioși cine și în ce scop a organizat activitatea. Aici am venit cu informații noi, iar ei au fost foarte curioși când vom mai avea acțiuni de acest fel. Media a fost alături de noi, eu am discutat cu cei de la televiziunea locală și de la Agro TV, care vor difuza știri despre evenimentul nostru.”