STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

25 Octombrie 2021 / Delia Mitroi

Fundația "Valea Bistriței" organizează prima acțiune de ecologizare la Peștișani 

Valea Bistriței Gorjene constituie, indubitabil, unul dintre cele mai frumoase locuri din România.  În mod cert, vorbim despre o regiune care merită reamenajată și exploatată mai mult din punct de vedere turistic. Dar înainte de toate, este o zonă în care protejarea naturii ar trebui să reprezinte o prioritate atât pentru localnici, cât și pentru autorități. 

Fundația gorjeană recent înființată, «Valea Bistriței», este specializată în activismul de mediu și își propune să facă o serie de schimbări benefice în zonă. Cu ideea de schimbare în minte și în filosofia după care se ghidează, echipa ONG-ului s-a pus pe treabă încă din acest weekend, dând startul unui șir de activități menite să atragă atenția asupra problemelor mediului înconjurător. Așa că, sâmbătă, 23 octombrie, a avut loc pe raza comunei Peștișani evenimentul mult așteptat « Schimbarea începe cu noi!». 

Evenimentul desfășurat în aer liber s-a concretizat, de fapt, într-o acțiune de ecologizare la care au participat 24 de persoane, printre care cercetași ai centrului local „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, dar și alți voluntari locuitori ai comunei. Participanții s-au împărțit în mai multe grupe și au strâns gunoaie pe malul râului Bistrița, pe malul pârâului Bistricioara, în zăvoiul alăturat drumului DN67, la intrarea în satul Frâncești, și pe drumul ce leagă satul Frâncești de satul Gureni. 

În imaginile alăturate, îi putem observa pe voluntarii noștri cutezători în acțiune. Doar prin bunăvoința, prin vrednicia lor, și prin generozitatea de a dărui fundației timpul și energia lor, s-a putut duce la bun sfârșit o activitate foarte prolifică pentru natură. S-au adunat sute de saci de deșeuri și s-a curățat în întregime o zonă vastă din comuna Peștișani, până ieri sufocată de resturi menajere. La finalul muncii, participanții au fost răsplătiți cu premii câștigate în urma unei tombole. Satisfacția lor a fost, însă, mai mult spirituală. 

Discutând cu câțiva dintre voluntarii implicați în acțiunea de sâmbătă, am aflat câte ceva despre motivația care i-a determinat să ia parte la eveniment, despre experiența lor din domeniul protecției mediului, despre cum s-a derulat acțiunea în sine, dar și despre părerile lor privind ONG-ul organizator. 

Domnișoara Ștefania Vijulan, managerul de activități al fundației și reprezentanta firmei-sponsor Ginivișa, a crescut în comuna Peștișani și dezvoltă un atașament special față de aceste splendide locuri. Spune că se implică în activitățile ONG-ului, întrucât adoră să protejeze natura și dorește cu tot dinadinsul o schimbare în bine. A mai participat și anterior la proiecte de ecologizare, considerând că acestea îi pot face pe oameni să conștientizeze răul cauzat naturii, atunci când poluează sau când aruncă gunoaie peste tot, în mod necontrolat. Dorește să continue colaborarea cu « Valea Bistriței » și este foarte optimistă cu privire la viitoarele inițiative ale fundației. În calitate de membru al staffului de conducere al echipei organizatoare, Ștefania Vijulan mulțumește tuturor voluntarilor angrenați în activitatea de ecologizare, dar și sponsorilor care au susținut proiectul «Schimbarea începe cu noi!» : pensiunea «La Moara», Mertecom, Ginivișa și New NCR Reciclare S.R.L. 

Domnul Ion-Andrei Călugăru este cercetaș explorator în organizația «Cercetașii României». Locuiește în Bumbești-Jiu și, cu toate că este foarte tânăr, ia parte cu fiecare ocazie la acțiuni de protejare a mediului înconjurător. Motivația lui este aceea de a contribui la crearea unei lumi înconjurătoare mai bune, mai sănătoase. Este foarte bucuros că a fost invitat la acest eveniment de către reprezentanții echipei organizatoare și dorește să participe și în viitor la alte inițiative desfășurate de «Valea Bistriței». 

Domnișoara Coiculescu Roxana este o tânără cercetașă de la centrul « Ecaterina Teodoroiu»  din Târgu Jiu. A crescut în localitatea Bumbești-Jiu și este interesată de activismul de mediu încă din copilărie. A apreciat implicarea în evenimentul « Schimbarea începe cu noi! », deoarece a putut să colecteze foarte multe deșeuri și să ajute, astfel, la ecologizarea unei zone protejate prin lege. Are experiență ca cercetaș, lucrând  în trecut în programul “Just do it!”, din cadrul inițiativei internaționale Junkbusters. Mulțumește fundației « Valea Bistriței » pentru că i-a oferit oportunitatea de a se implica într-o activitate atât de utilă pentru natură. 

Domnul Alin Fuiorea este proprietarul pensiunii «La Moara» din comuna Peștișani, și unul dintre sponsorii evenimentului de sâmbătă. Este născut și crescut în zona pe care o consideră de o extraordinară frumusețe pitorească. Își dorește din inimă un mediu înconjurător cât mai puțin poluat, fără gunoaie la tot pasul. De aceea, nu pierde niciodată prilejul de a curăța părți întregi ale localității unde trăiește și unde lucrează. Adesea, organizează pe cont propriu astfel de acțiuni și este încântat să contribuie la înfrumusețarea naturii. Îi respectă foarte mult pe cei de la « Valea Bistriței » și le transmite numai gânduri bune, încurajându-i să continue munca lor cu obiective mărețe în protejarea mediului și în promovarea turismului local. De cealaltă parte, și echipa fundației contează pe o  colaborare permanentă cu pensiunea «La Moara». 

Toți cei cu care am comunicat pe tema evenimentului de sâmbătă s-au arătat mulțumiți atât de organizare, cât și de rezultatele finale ale muncii lor. Așa cum menționam mai sus, « Schimbarea începe cu noi! » este primul dintr-un lung și, sperăm noi, eficient lanț de proiecte pe care « Valea Bistriței» le va derula pe parcursul următorilor ani în regiunea Bistriței de Gorj. Ei doar dau startul. Voi preluați ștafeta!