STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

07 Decembrie 2021 / Delia Mitroi

Fundația "Valea Bistriței" organizează 
proiectul educațional "Un Crăciun mai ecologic"

În spiritul sărbătorilor de iarnă, dar și în spiritul civic de responsabilitate în care ne-a obișnuit până acum, echipa fundației „Valea Bistriței” ne-a pregătit încă o surpriză.Este vorba despre cea mai nouă inițiativă a ONG-ului care protejează și promovează satele pitorești de pe malul Bistriței Gorjene, un proiect educațional denumit foarte inspirat „Un Crăciun mai ecologic”. 

Unul dintre obiectivele fundației „Valea Bistriței” este acela de a educa tinerele generații și de a le determina să înțeleagă importanța unui mediu sănătos și curat. Această înțelegere, esențială pentru localnicii unei zone protejate prin legi naționale și internaționale (deoarece face parte din rețeaua de situri europene Natura 2000), trebuie să se concretizeze și în fapte. Astfel, implicarea este cuvântul de ordine al acțiunii propuse de fundația noastră chiar în aceste zile, în apropierea Crăciunului. Și poate vă întrebați acum în ce moduri poți face un Crăciun să devină mai ecologic? 

Echipa ONG-ului nostru s-a gândit la toate și a pornit nobila inițiativă de la conceptul de „reciclare”. Ce poate fi mai ingenios și mai simpatic pentru adolescenți, decât readaptarea celui mai puternic simbol al Crăciunului – bradul – în variantă ecologică? Poate doar confecționarea unui Moș Crăciun uriaș din materiale reciclabile! Hm... Ne vom gândi la asta anul viitor... Până atunci, să vă povestim câte ceva despre proiectul original care se află zilele acestea pe buzele tuturor tinerilor din comuna Peștișani, județul Gorj. 

Inițiativa „Un Crăciun mai ecologic” se organizează în perioada 3.12.2021-21.12.2021, în localitatea Peștișani, cu participarea elevilor din clasele IV-XII de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”. Activitățile desfășurate constau într-o prezentare de 15 minute, intitulată  „Materiale Reciclabile – Un Crăciun mai ecologic” (derulată pentru toate clasele de elevi vizate, în săptămâna 7-13 decembrie) și în realizarea unor brăduți de Crăciun fabricați din reciclabile: cartoane de ouă, hârtii, sticle etc. Pentru fiecare figurină alcătuită, elevii vor trebui să trimită un filmuleț de prezentare la adresa de e-mail a ONG-ului organizator. 

Principalele scopuri urmărite prin intermediul acestui proiect sunt: identificarea deșeurilor generate de activitățile umane, conștientizarea, la nivelul micuței comunități, a impactului negativ pe care îl au materiile neprietenoase cu mediul asupra sănătății noastre, învățarea selectării corecte a deșeurilor, aprecierea modului în care unele substanțe aparent inutile pot căpăta noi forme și utilități, interacțiunea elevilor într-o manieră educativă.  

Evenimentul se va desfășura sub forma unui concurs, iar la sfârșit va avea loc atât o expoziție cu obiectele realizate, cât și premierea celor mai frumoși brazi ecologici. 

Ecologizarea, protejarea și promovarea naturii sălbatice din regiunea Văii Bistriței de Gorj au reprezentat încă de la început activitățile favorite ale fundației „Valea Bistriței”. Deși toate acestea  par  potrivite sezoanelor primăvară-vară-toamnă, iată că echipa noastră a găsit o cale de a le pune în practică și pe timp de iarnă, asociindu-le cu cea mai așteptată sărbătoare a anului: Nașterea Domnului.  

Un proiect educativ implementat în mediul școlar ar putea produce efecte benefice asupra societății noastre pe termen lung, constituind o investiție valoroasă în tânăra generație. Același lucru ni-l dorim și ni-l propunem pentru programul „Un Crăciun mai ecologic”, ce va fi urmat, cu siguranță, de multe altele asemănătoare.