STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

18 Ianuarie 2022 / Delia Mitroi

Gorjul, colaj de frumuseți naturale. 
Obiective turistice și atracții naturale din zonă

Dacă în articolul anterior prezentam Gorjul ca pe tărâmul unor mari legende naționale (Constantin Brâncuși, Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Tudor Arghezi, Maria Lătărețu), dar și ca pe un puternic centru cultural, descoperind împreună principalele muzee și case memoriale din zonă, astăzi vom evidenția o altă latură a județului din Oltenia. Este vorba despre atracțiile turistice care aduc cei mai mulți vizitatori în regiune: mănăstirile și obiectivele naturale  (peșterile, cheile sau stațiunile montane).   

Mănăstirea Tismana 
Cetate veche de peste 600 de ani, în care s-au scris sute de episoade răvășitoare din istoria țării noastre, mănăstirea Tismana reprezintă astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țară. Încărcată cu o spiritualitate aparte și ridicată la poalele munților, într-un  peisaj de basm, Tismana a fost primul așezământ monahal de pe teritoriul actual al României. 

Prima biserică ce a stat la baza mănăstiri din prezent a fost construită de Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, apoi finalizată în vremea domniei voievodului Țării Românești Dan I, la 1385. Rolul mănăstirii Tismana nu a fost doar de Casă a Domnului, ci și acela de cetate de apărare, în special în secolele XVII-XVIII. Mai mulți domni din dinastia Basarabilor s-au închinat și au fost găzduiți perioade mai scurte sau mai îndelungate în biserica ce poartă azi hramul Maicii Domnului. 

În anul 1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, mareșalul Antonescu a ascuns o parte din tezaurul românesc în beciul mănăstirii și într-o stâncă din apropierea acesteia, pentru a nu putea fi găsit de trupele rusești. Astăzi, după ce secole de-a rândul și-a adus aportul la conturarea destinului Țării Românești așa cum îl știm noi, mănăstirea Tismana a devenit un loc sacru de pelerinaj pentru toți creștinii ortodocși care o vizitează în număr mare în fiecare lună a anului.               

Mănăstirea Lainici 
Atestată documentar în secolul XVIII, actuala mănăstire Lainici a fost clădită în anul 1817 pe ruinele altor două vechi biserici. La fel ca în cazul Tismanei, apariția acestui lăcaș sfânt este legată tot de expedițiile Sfântului Nicodim în zonă. Se crede că denumirea sa ar proveni de la numele unui trib geto-dacic din regiune. De asemenea, soarta bisericii cu hramul Izvorului Tămăduirii a fost una adesea nedreaptă și nemiloasă, fiind prădată de mai multe ori de turci sau de germani, în timpul unor bătălii sângeroase. 

Se spune că unul dintre momentele de cumpănă ale lăcașului sfânt ar fi fost cel al ascunderii lui Tudor Vladimirescu, vânat de turci după ce a răsculat poporul împotriva stăpânirii otomane. Atunci, de mânie, păgânii au devastat biserica și l-au ucis pe călugărul Maxim, cel care l-ar fi ajutat pe pandur să se facă nevăzut. Mănăstirea Lainici se află la 32 de kilometri de municipiul Târgu Jiu, în defileul Jiului, constituind una dintre cele mai frumoase și mai autentice așezăminte monahale din România.   

Peștera Muierii 
În Depresiunea Getică a Olteniei, la 55 de kilometri de Tg-Jiu, peisajul ticsit de vegetație și de faună bogată este imperial completat de o peșteră grandioasă alcătuită din calcare mezozoice. Este chiar Peștera Muierii, obiectiv natural frecventat de numeroși turiști, în comuna gorjeană Baia de Fier. 

Peștera se întinde pe 1228 de metri, dintre care doar 573 metri le sunt accesibili turiștilor. Amenajată pe mai multe încăperi, adăpostește la interior câteva atracții pe care vizitatorii doresc să le vadă cu prioritate. Este vorba despre Galeria Electrificată, Cupola înaltă de 17 metri, în care se găsesc colonii de lilieci, Bazinele Mici, Bazinele Largi, Domul Mic, Sala Altarului, Valul Altarului, Candelabrul Mare, Amvonul și Stânca Însângerată. 

Interesantă este și denumirea peșterii, ce ar proveni de la femeile care conduceau bătrânii și copiii în acest refugiu sigur, pe când bărbații satului luptau în război.   

Peștera și Mănăstirea Polovragi 
La poalele munților Parâng, pe malul Oltețului, natura a desenat în rocă o altă peșteră de o frumusețe izbitoare - Peștera Polovragi, mândria județului Gorj. Loc al legendelor și al superstițiilor geto-dacice, obiectivul este astăzi adăpost pentru o serie de atracții turistice extrem de originale și de interesante. Între acestea, menționăm Tronul lui Zamolxe (un scaun care i-ar fi aparținut războinicului grec devenit zeul strămoșilor noștri), Cuptorul Dacic, Camera Albă, Culoarul Stâlpilor, Culoarul Sufocant și Tavanul Însângerat. Coloniile de lilieci sunt prezente și în această formațiune calcaroasă, ei fiind o specie particulară și protejată prin lege. 

Primele mele amintiri dintr-o excursie școlară se leagă de peștera Polovragi și mai ales de „lacrimile lui Zamolxe”, picături de apă înghețată, despre care am aflat pe când aveam doar 9 ani. Pe atunci, eu chiar credeam că zeul preaslăvit de daci a plâns cândva în acel loc. Și făcusem o asociere cu icoanele care plângeau în biserici sfinte, un soi de analogie cu adevărat impresionantă în mintea unui elev de școală primară. De aceea, peștera Polovragi este un loc minunat și pentru copii. Pentru că le stârnește o emoție pe care o vor păstra întotdeauna vie în sufletele lor. 

La marginea comunei Polovragi, se înalță semeață o mănăstire de maici, cu o tradiție veche de jumătate de mileniu. Poartă numele de Mănăstirea Polovragi și este clasată ca monument istoric sub codul LMI GJ-II-a-A-09356. Aceasta se alătură obiectivelor turistice românești de mare interes pentru protejarea patrimoniul cultural național.   

Stațiunea Rânca 
La poalele vârfului Păpușa din masivul Parâng, se întinde mândră, decorată de un peisaj mirific zugrăvit în culori de sezon, cea mai înaltă stațiune turistică din România, Rânca. Parte din orașul gorjean Novaci, localitatea se află la mare căutare printre vizitatori, indiferent de anotimp. 

Celebră în toată Europa pentru pârtiile sale de schi și adorată de amatorii sporturilor de iarnă, stațiunea Rânca adună cu fiecare an ce trece mai mulți turiști, devenind din ce în ce mai aglomerată și mai dezvoltată din punctul de vedere al infrastructurii. Dar imaginați-vă că n-a fost mereu așa! Iar de la un sat izolat din creierii munților, aflat la 1700 de metri altitudine, Rânca s-a transformat abia la 1937 în stațiune montană, printr-un proiect implementat de prim-ministrul României de la acea vreme, liberalul Gheorge Tătărăscu, la inițiativa avocatului Dumitru Brezulescu.   

Cheile Sohodolului 
Una dintre cele mai deosebite rezervații naturale din țară este întâlnită tot pe suprafața județului Gorj, la doar 15 km de Târgu Jiu. Cheile Sohodolului, numite inspirat și „Canionul Gorjului”, reprezintă un alt dar al naturii pentru poporul român. Formate pe o arie acoperită de vegetație sălbatică, cu păduri stufoase ce adăpostesc la umbra lor peste 300 de specii de plante, Cheile Sohodolului expun peisaje demne de redat în cele mai frumoase fotografii, picturi sau pasaje literare. 

Pe măsură ce înaintezi din zona comunei Runcu, pestrițul relief carstic este completat de alte atracții turistice impresionante. Sunt obiective naturale precum Peștera Gârla Vacii, Inelul, Peștera Popii, Fusteica sau Nările. O plimbare cu mașina pe șosea, cu bicicleta, sau chiar la pas, vă va oferi o experiență de neuitat în inima Gorjului. Acolo unde natura a săpat în stâncă dorul de țară și de pământul străbunilor. Acolo unde mi-am creat un colaj de amintiri pentru o viață.      

S urse articol: 
https://www.radioromaniacultural.ro/manastirea-tismana-cel-mai-vechi-asezamant-monahal-din-tara-romaneasca-2/ http://www.romanianmonasteries.org/ro/alte-manastiri/tismana https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-lainici-67815.html http://www.manastirea-lainici.ro/istoric/ https://mitropoliaolteniei.ro/subpagina/manastiri/judetul-gorj/manastirea-lainici/ https://www.infoghidromania.com/pestera_muierilor.html https://www.europafm.ro/legendele-legate-de-pestera-muierilor-galerie-foto/ https://transatravel.ro/atractii/pestera-muierilor https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-olteniei/manastirea-polovragi-68217.html https://pesterapolovragi.ro/ https://blog.travelminit.ro/pestera-polovragi-una-dintre-cele-mai-frumoase-atractii-din-parang/ https://www.turistinfo.ro/ranca/ http://www.papusa-ranca.ro/istoria_ranca.php https://runcugorj.ro/cheile-sohodolului/ http://www.montaniarzi.ro/cheile-sohodolului-poarta-raiului-din-gorj/ https://blog.travelminit.ro/cheile-sohodolului-frumosul-canion-din-judetul-gorj/