STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

17 Martie 2022 / Delia Mitroi

Liceul Tehnologic din Peștișani, omagiu adus lui Brâncuși printr-un proiect educațional autentic

Conducerea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, împreună cu reprezentanții fundației-sponsor „Valea Bistriței”, au creat un interesant proiect educațional, implementat cu ocazia împlinirii a 146 de ani de la nașterea personalității care a dat numele liceului. Este vorba despre proiectul „Pași pe Nisipul Eternității” - un titlu foarte inspirat, care ne duce cu gândul la imortalitatea genialelor opere brâncușiene și la îndrumarea celor care doresc să afle mai multe despre marele sculptor român. 

Cum aniversarea lui Brâncuși a căzut anul acesta pe 19 februarie, într-o sâmbătă, programul educațional a debutat pe 18, într-o vineri. Desfășurarea concursului s-a întins pe o durată de patru săptămâni și s-a încheiat pe data de 16 martie. Tema proiectului s-a legat de personalitatea lui Constantin Brâncuși, de sculpturile sale și de însemnătatea acestora pentru patrimoniul cultural național, dar și pentru patrimoniul cultural mondial. 

În competiția în cadrul căreia participanții au avut de realizat creații plastice și literare lăsându-se inspirați de opera lui Brâncuși, s-au înscris elevii de la Liceul Tehnologic din Peștișani. Aceștia, împreună cu părinții lor, dar și cu membrii comunității, au constituit grupul-țintă al proiectului. Organizatorii inițiativei și-au propus atingerea următoarelor obiective în rândul elevilor implicați: aprecierea artei românești și universale, formarea atitudinii de respect față de valorile culturale naționale și internaționale, stimularea promovării și a protejării patrimoniului cultural, aprofundarea cunoștințelor despre marile valori culturale ale omenirii. 

Pentru atingerea obiectivelor, elevii angrenați în activitate au asistat la mai multe seminarii și prezentări despre viața și operele lui Constantin Brâncuși. Încă din prima zi a programului, participanții au fost invitați să-l descopere pe marele artist gorjean contemporan. După vizionarea unor materiale bine structurate, copiii s-au familiarizat cu detaliile despre viața, rolul și creația sculptorului de geniu născut în localitatea lor. A urmat apoi concursul propriu-zis. Fascinați să se lase influențați de impresionanta artă brâncușiană, adolescenții au realizat, la rândul lor, picturi, machete și eseuri inspirate dintr-un aforism aparținând lui Brâncuși. La finalizarea proiectului, pe data de 16 martie, cele mai bune lucrări au fost premiate. 

În total, au existat patru categorii la care liceenii noștri talentați au concurat. Câștigătorii „Concurs Echipaje” au fost următorii: Premiul I – echipa din clasa a V-a cu numele „Calea Eroilor” alcătuită din Condulescu Sofia Cristina, Crudu Larisa, Brâncuși Ana Maria, Premiul II – Echipajul „Coloana Infinitului” format din Turbatu Iulia Ștefania, Stroe Elena Alexandra și Dumitrescu Grigore Cristian, din clasa a VI-a, și Premiul III – echipajul intitulat „Muza”, format din elevele de clasa a VIII-a Buliga Raluca, Cornea Daniela și Deaconescu Andra. În cadrul secțiunii „Eseuri”, premiul I a fost adjudecat de Falcoe Ștefania Ileana, premiul II de către Dan Elena, iar premiul III de către Morjan Andreea. Secțiunea de concurs „Machete” a fost una extrem de interesantă și de strânsă, iar printre premianții acesteia îi menționăm pe: Baros Claudiu din clasa a VII-a B cu premiul I, Coteț Adrian Ilie din clasa a V-a cu premiul II și Schintee Andrei din clasa a V-a  cu premiul III. Ultima secțiune, dar nu cea din urmă, a fost pictura, iar liceenii care s-au evidențiat cel mai mult în cadrul acesteia au fost: Popescu Ana Maria, câștigătoarea premiului I, Rădulescu Ionuț, care a luat premiul II, și Mogoș Ana Maria, clasată pe locul al-III-lea.
 
Noi, echipa fundației „Valea Bistriței”, ținem să îi felicităm atât pe organizatorii acestei extraordinare inițiative educaționale, cât și pe liceenii participanți. Cei din urmă, protagoniștii concursului de talente derulat ca un omagiu adus lui Brâncuși, au demonstrat de-a lungul competiției seriozitate, ambiție, devotament cauzei lor și nu în ultimul rând, interes și respect față de arta contemporană.