Valea Bistriței, asa cum o știm, este pe cale de dispariție dacă nu facem nimic. Începând de astazi, 26 Octombrie 2022, firma EXPLOCARB S.R.L. din Motru, are dreptul sa exploateze următorul versant, la numai câțiva metri de casele sătenilor din Gureni.
Cariera Plesa (Sadu) - Gorj
Cariera Gureni
Acest drept i-a fost acordat de către APM Gorj, complet ilegal (vedeți în articolele de mai jos de ce în mod ilegal). Totul a fost făcut în ciuda eforturilor neostenite ale comunității și ale fundației Valea Bistriței de a-i convinge că o astfel de carieră de calcar nu are ce căuta într-o zonă protejată Natura 2000 , într-o comună care este stațiune turistică de interes local. Va invităm să vizionați video-urile, reportajele si interviurile Fundației Valea Bistriței de mai jos, și să vă implicați împreună cu noi. Să oprim cu totii această agresiune asupra naturii, făcând ca inițiativa aceasta să devina cât mai repede un vis urât dintr-un trecut de care nu vrem să ne mai amintim! Daca vreți să vă implicați, vă invitam să:
1. Semnati petiția: Opriți distrugerea văii Bistritei gorjene și comentați pe Facebook!
2. Contactați APM Gorj și spuneți-le să revizuiască decizia de emitere
a acestui acord, pentru că este ilegal și imoral, conform celor explicate
mai jos:
telefon: 0253.215384 / email: office@apmgj.anpm.ro / Director
executiv: Nicolae Giorgi!
3. Contactați Primăria Peștișani să asculte de comunitatea pe care
o slujește si să nu emită
Autorizația de construire
pentru carieră:
telefon: 0253.277151 / email: primaria@pestisani.ro / Primar:
Cosmin Pigui.
Locuitorii din satul gorjean Gureni, comuna Peștișani, sunt revoltați pentru că un om de afaceri vrea să înceapă să exploateze într-o carieră de calcar nu departe de casele lor, într-un sit Natura 2000. ....
02 Martie 2023
accesează Cătălin Șchiopu, vicepreședinte Fundația Valea Bistriței, expert judiciar: „În primul rând, ar fi fost niște emisii foarte mari de zgomot, de praf, chiar dacă tehnologia pe care investitorul o specifică, aceea de extracție cu excavatoare... cu siguranță zgomotul s-ar fi resimțit asupra locuitorilor pentru că sunt la mai puțin de 200 de metri.”...
02 Martie 2023
acceseazăPrimarul din comuna Peștișani, Cosmin Pigui, a făcut o serie de declarații controversate într-un reportaj realizat de o organizație de mediu cu privire la deschiderea unei cariere de calcar în apropiere de locuințele din satul Gureni, localnicii opunându-se vehement acestei investiții, deoarece zona în care trăiesc va fi poluată.
„Acolo, inclusiv bunicul meu, au avut varnițe și au exploatat calcarul. Inclusiv eu am proprietăți acolo. (...) Cetățenii din Gureni nu sunt afectați. Este pe raza satului Frâncești. (...) În acest caz nu s-a născut iubirea pentru natură, ci s-au trezit cei care nu au putut să își vândă la prețurile pe care le voiau niște terenuri“, a spus primarul Cosmin Pigui.
07 Decembrie 2022
Fundația Valea Bistriței a obținut o victorie în instanță pentru comunitatea din Gureni, oprind cariera de granit care se dorea înființată la câteva sute de metri de casele din satul situat în comuna Peștișani.
„Vă anunțăm ca am reușit să suspendam acordul de mediu pentru cariera de calcar. Am câștigat o lupta, dar nu și ,,războiul,, asa ca fiți în continuare alături de noi în toate demersurile pe care le vom face pentru stoparea definitiva a carierei de calcar. Mulțumim pe aceasta cale tuturor oamenilor de bine care au fost alături de noi și le garantam ca nu vom da niciun pas înapoi din acțiunile întreprinse pentru stoparea carierei de calcar.Mulțumim Agent Green pentru ca v-ați alăturat cauzei noastre”, a transmis fundația.
01 Decembrie 2022
Acordul de mediul emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului Gorj pentru deschiderea unei cariere de calcar in satul Gureni, comuna Pestisani, a fost suspendat de catre Tribunalul Bucuresti.
"Admite cererea. Suspenda executarea acordului de mediu nr. 13/19.09.2022 emis de APM Gorj, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", a stabilit instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti.
29 Noiembrie 2022
Acordul de mediul emis de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj pentru deschiderea unei cariere de calcar în satul Gureni, comuna Peștișani, în care s-a născut Constantin Brâncuși, a fost suspendat de către Tribunalul Gorj.
Fundația Valea Bistriței s-a opus și a contestat în instanța de judecată acordul de mediu. S-a cerut prima dată suspendarea acestuia și urmează să fie contestat și acordul de mediu.
Ziarul Adevărul
Acordul de mediu emis de către Agenția Mediului Gorj pentru deschiderea unei cariere de calcar în satul Gureni, comuna Peștișani, a fost suspendatde către Tribunalul București.
Organizația Agent Green s-a alăturat demersurilor și a realizat un reportaj in satul Gureni. "Ne-am unit forțele cu locuitorii din comuna lui Brâncuși pentru a stopa o cariera de calcar începută fără acord de mendiu și care ar mutila peisajul".
Ziarul Pandurul
O peșteră cu o lungime de cel puțin 30 de metri a fost descoperită pe versantul muntelui din satul Gureni, comuna Peștișani, acolo unde un om de afaceri vrea să deschida o carieră de calcar.
Din primele cercetări a rezultat că Pețtera Speranței se află în perimetrul de licență a viitoarei cariere de calcar, iar în aceasta hibernează specia - Liliacul mic cu potcoavă - specie strict protejată, conform concluziilor raportului nr. 075 din 21.11.2022 întocmit de Asociația Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor cu sediul în Cluj Napoca.
Ziarul Pandurul
Marius Vlaicu – Președintele Comisiei de Patrimoniu Speologic din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și cercetator științific al Institutului Național de Speologie ,, Emil Racoviță“ al Academiei Romane au fost duminica trecută la Peștișani, in zona Gureni unde s-a descoperit o peșteră. Cercetătorul împreună cu Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței – Cătălin Schiopu, fundație care se luptă pentru împiedicarea deschiderii unei cariere de calcar in zona Gureni, s-au deplasat în zona în care a fost descoperita de către localnici ,, Peștera Speranței” (nume atribuit de Fundația Valea Bistritei)
28 Noiembrie 2022
AS în Gorj
La 26 de kilometri Nord-Vest de municipiul Târgu Jiu se află Peștișani. Comuna lui Brâncuși. Stațiune turistică de interes local. Un paradis natural, în care clopoțelul înflorește ca nicăieri altundeva. Un loc unde liliacul mic cu potcoavă, specie protejată și-a găsit pestera propice pentru a supraviețui în zilele și noptile geroase de iarnă.
Un loc în care interesele de afaceri și neputința autorităților sunt pe cale să îl transforme într-o carieră uriașă de calcar, pe o suprafață de aproximativ 19 hectare.
27 Noiembrie 2022
Valea Bistriței
În zona localității Gureni, din comună Peștișani, se fac diligențe pentru realizarea unei microcariere de calcar. Localnicii sunt împotriva acestei afaceri private și sunt susținuți în acest demers de Fundația „Valea Bistriței”. Cariera are însă un aviz de mediu de la APM Gorj dar așteaptă o aprobare și de la Primăria Peștișani, iar un proces pentru oprirea investiției este pe rolul instanțelor de judecată.
20 Noiembrie 2022
Gorj Express
În perimetrul viitoarei cariere de calcar pe care SC EXPLOCARB SRL dorește să o deschidă în satul Gureni, comuna Peștișani, cu acordul APM Gorj și al Primăriei Peștișani au reînflorit clopoțeii.
Clopoțelul (Adenophora lilifolia) este o specie protejată, consemnata în Anexa 3 la OUG 57/2007, dar pe care APM Gorj o condamnă la pieire.Este o specie periclitată la nivelul întregii Europe, care a cunoscut un declin puternic în ultimele decenii. Ciucuraşul este o plantă nativă în regiunea eurasiatică, în Europa poate fi întâlnită în Bazinul Carpatic, dar şi în Italia şi Polonia. În România mai poate fi găsită doar în câteva locuri. Dacă în anul 1964 prezenţa sa a fost semnalată în mai mult de 60 de zone, în anii ‘90 a mai putut fi întâlnită doar în şase locuri. Preferă zonele de semi-umbră, de exemplu pajiştile cu arbuşti, lizierele sau pajiştile umede, nu şi pădurile închise.
15 Noiembrie 2022
AS în Gorj
Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței, Emil Cătălin Șchiopu este invitatul doamnei Anamaria Mitroi la postul de televiziune TV SUD în cadrul emisiunii Ora Adevărului pentru a aduce în atenția cetățenilor și a autorităților pericolul iminent asupra mediului înconjurător prin deschiderea carierei de calcar în satul Gureni.
Pentru localnici nu este vorba doar de peisaj și de costuri de oportunitate, proximitatea carierei față de locuințe, cu zgomotul, praful și utilajele grele aferente, le va transforma viața într-un calvar.
24 Octombrie 2022
TV SUD
O carieră presupune distrugere totală a mediului. Nu doar că sunt eliminate biodiversitatea terestră și solul, dar chiar și relieful este mutilat ireversibil. Noi cariere nu au ce să caute în arii naturale protejate, ele echivalează de facto cu reducerea suprafeței ariei.
Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței, Emil Cătălin Șchiopu este invitatul domnului Alin Petre Ion în cadrul emisiunii CLICK PE ÎNTREBARE pentru a detalia modul în care o carieră de calcar va lua ființă în satul Gureni din Comuna Peștișani cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.
20 Octombrie 2022
1 PLUS TV
Apariție neașteptată a cerbului carpatin în zona viitoarei cariere de calcar din satul Gureni, Comuna Peștișani. Cerbul Carpatin ( Cervus Elaphus, face parte din familia Cervidae) este un mamifer ierbivor din categoria rumegătoare ce ocupa locul secund în topul copitatelor sălbatice din România. Acest mamifer se regăseste cu precadere în zone cu păduri întinse cu poieni și izvoare, acestea fiind nu numai surse de apă și hrană ci și adevărate oaze de relaxare. Deasemenea, putem întalni cerbi și la câmpie, ceea ce înseamna că acest mamifer acoperă întregul areal cuprins între zona alpină și malul marii.
acceseazăImpact în Gorj
Într-un context social în care motivaţia
pentru cunoaşterea şi asimilarea valorilor este tot mai redusă, iar interesul
elevilor faţă de fenomenul creativ şi ştiinţific este tot mai scăzut, Fundația
Valea Bistriței alături de Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși Peștișani,
Liceul de Arte Constantin Brăiloiu din Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Turburea și
Biblioteca Județeană Christian Tell îşi propun organizarea unor activităţi de
învăţare formale şi non-formale în cadrul Proiectului ActivTin cu scopul cultivării
unor valori şi aptitudini, dezvoltării competenţelor digitale şi de creație,
dezvoltării personale şi adaptării la un stil de viaţă sănătos,lărgirii
orizontului de cunoaştere şi asigurarea cadrului competiţional pentru creşterea
performanţelor şcolare ale elevilor.Pentru Fundația Valea Bistriței, educația
este una dintre cele mai importante direcții de implicare în societate.
19 Noiembrie 2022
TV SUD
Un cerb carpatin a fost filmat în zona satului Gureni. Ca urmare a defrișărilor masive și a braconajului , cerbul carpatin a ajuns să fie inclus pe lista animalelor protejate în Romania. Din nefericire , cerbul nu este amenințat doar de pradatorii săi naturali ci și de acțiunile omului.
Fundația Valea Bistriței nu poate asista indiferentă la acțiunile ilicite ale Agenției pentru Protecția Mediului, care a aprobat deschiderea unei cariere de calcar în habitatul celor mai spectaculoase animale sălbatice din județul Gorj.
AGRO TV
Localnicii din satul Gureni, Comuna Peștișani, Gorj, unde s-a născut Constantin Brâncuși, sunt revoltați. Agenția pentru Protecția Mediului a emis acord pentru o carieră de calcar care va fi exploatată prin excavare.
Emil Cătălin Șchiopu, vicepreședintele Fundației Valea Bistriței, a realizat o filmare chiar de pe versantul pe care o societate comercială, Explocard SRL din Gorj (care mai administrează o balastiera in Peștișani), dorește să-l pună la pământ. De aici și până la locuințe este doar o aruncătură de băț.
Ziarul Adevărul
Localnicii din satul Gureni, Comuna Peștișani sunt revoltați după ce Agenția pentru Protecția Mediului a emis acord de mediu pentru exploatarea calcarului dintr-un versant care se află în apropierea locuințelor.
Emil Cătălin Șchiopu, vicepreședintele Fundației Valea Bistriței a explicat că:,, Am luat la cunoștiință de emiterea acordului de mediu. S-a încercat de patru ani să se facă această carieră, lucrările au demarat din anul 2018 , dar oamenii s-au opus.
Ziarul Pandurul
Fundația ”Valea Bistriței” este revoltată de acțiunile Agenției pentru Protecția Mediului Gorj concretizate în emiterea unui acord de mediu ce dă acces excavatoarelor și buldozerelor să distrugă unul dintre cei mai frumoși versanți ai Văii Bistriței Gorjene. În zona de ieșire a Bistriței Gorjene din masivul muntos, farmecul unic al pesiajului este dat de ”configurația naturală a zonei”, și ea trebuie obligatoriu menținută. Revoltător este faptul că zona de realizare a carierei de calcar este în vecinătatea caselor locuitorilor satului Gureni. Localnicii se opun din anul 2016 acestei ,,crime” adresată mediului care le-ar afecta grav și ireversibil calitatea vieții. Perimetrul aprobat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj pentru realizarea carierei este inclus în Aria Specială de Conservare ROSAC0129 Nordul Gorjului de Vest, pe o vale cu un potențial turistic enorm.
17 Octombrie 2022
Valea Bistriței