STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

  ​Valea Bistriței, asa cum o știm, este pe cale de dispariție dacă nu facem nimic. Începând de astazi, 26 Octombrie 2022, firma EXPLOCARB S.R.L. din Motru, are dreptul sa exploateze următorul versant, la numai câțiva metri de casele sătenilor din Gureni.

Cariera Plesa (Sadu) - Gorj

Cariera Gureni

  ​Acest drept i-a fost acordat de către APM Gorj, complet ilegal (vedeți în articolele de mai jos de ce în mod ilegal). Totul a fost făcut în ciuda eforturilor neostenite ale comunității și ale fundației Valea Bistriței de a-i convinge că o astfel de carieră de calcar nu are ce căuta într-o zonă protejată Natura 2000 , într-o comună care este stațiune turistică de interes local. Va invităm să vizionați video-urile, reportajele si interviurile Fundației Valea Bistriței de mai jos, și să vă implicați împreună cu noi. Să oprim cu totii această agresiune asupra naturii, făcând ca inițiativa aceasta să devina cât mai repede un vis urât dintr-un trecut de care nu vrem să ne mai amintim! Daca vreți să vă implicați, vă invitam să:

1.    Semnati petiția: Opriți distrugerea văii Bistritei gorjene și comentați pe Facebook!

2.    Contactați APM Gorj și spuneți-le să revizuiască decizia de emitere a  acestui acord, pentru că este ilegal și imoral, conform celor explicate mai jos:
telefon: 0253.215384 / email: office@apmgj.anpm.ro / Director executiv: Nicolae Giorgi!

3.    Contactați Primăria Peștișani să asculte de comunitatea pe care o slujește si să nu emită Autorizația de construire  pentru carieră:
telefon: 0253.277151 / email: primaria@pestisani.ro / Primar: Cosmin Pigui.

Viața la marginea carierei de calcar.

Locuitorii din satul gorjean Gureni, comuna Peștișani, sunt revoltați pentru că un om de afaceri vrea să înceapă să exploateze într-o carieră de calcar nu departe de casele lor, într-un sit Natura 2000. ....

02 Martie 2023

accesează

Reportajul Euronews

Cătălin Șchiopu, vicepreședinte Fundația Valea Bistriței, expert judiciar: „În primul rând, ar fi fost niște emisii foarte mari de zgomot, de praf, chiar dacă tehnologia pe care investitorul o specifică, aceea de extracție cu excavatoare... cu siguranță zgomotul s-ar fi resimțit asupra locuitorilor pentru că sunt la mai puțin de 200 de metri.”...

02 Martie 2023

accesează

Declarații controversate făcute de primarul comunei lui Brâncuși - VIDEO

P​rimarul din comuna Peștișani, Cosmin Pigui, a făcut o serie de declarații controversate într-un reportaj realizat de o organizație de mediu cu privire la deschiderea unei cariere de calcar în apropiere de locuințele din satul Gureni, localnicii opunându-se vehement acestei investiții, deoarece zona în care trăiesc va fi poluată.
Acolo, inclusiv bunicul meu, au avut varnițe și au exploatat calcarul. Inclusiv eu am proprietăți acolo. (...) Cetățenii din Gureni nu sunt afectați. Este pe raza satului Frâncești. (...) În acest caz nu s-a născut iubirea pentru natură, ci s-au trezit cei care nu au putut să își vândă la prețurile pe care le voiau niște terenuri“, a spus primarul Cosmin Pigui.

07 Decembrie 2022

accesează

Acordul de mediu, suspendat pentru cariera de calcar din Gureni

Fundația Valea Bistriței a obținut o victorie în instanță pentru comunitatea din Gureni, oprind cariera de granit care se dorea înființată la câteva sute de metri de casele din satul situat în comuna Peștișani.
„Vă anunțăm ca am reușit să suspendam acordul de mediu pentru cariera de calcar. Am câștigat o lupta, dar nu și ,,războiul,, asa ca fiți în continuare alături de noi în toate demersurile pe care le vom face pentru stoparea definitiva a carierei de calcar. Mulțumim pe aceasta cale tuturor oamenilor de bine care au fost alături de noi și le garantam ca nu vom da niciun pas înapoi din acțiunile întreprinse pentru stoparea carierei de calcar.Mulțumim Agent Green pentru ca v-ați alăturat cauzei noastre”, a transmis fundația.

01 Decembrie 2022

accesează

Victorie a satenilor din Gureni. Acordul de mediu a fost suspendat de Tribunalul Bucuresti - VIDEO

Acordul de mediul emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului Gorj pentru deschiderea unei cariere de calcar in satul Gureni, comuna Pestisani, a fost suspendat de catre Tribunalul Bucuresti.
"Admite cererea. Suspenda executarea acordului de mediu nr. 13/19.09.2022 emis de APM Gorj, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare", a stabilit instanta de judecata a Tribunalului Bucuresti.

29 Noiembrie 2022

accesează