STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

20 Mai 2022 / Delia Mitroi

Căpșuna, simbol al iubirii și vechi remediu natural

Din cele mai vechi timpuri, căpșunile au îndulcit omenirea cu gustul lor unic, aromat și inconfundabil. În afara proprietăților benefice de care dispune, căpșuna reprezintă, în accepțiunea culturii globale, și un simbol al dragostei, în jurul căruia s-au țesut de-a lungul veacurilor numeroase povești.

Legătura dintre fructul roșu frumos înmiresmat și ideea de dragoste este dată inclusiv de forma și de culoarea acestuia. Deseori, s-a spus despre căpșună că arată ca o inimă umană, atrăgând în acest fel atenția îndrăgostiților asupra deserturilor care conțin acest ingredient. În actualitate, căpșuna devine o emblemă a senzualității, fiind considerată și un simbol al feminității. Astfel, nu doar că este regina tuturor fructelor, dar căpșuna este baza oricărui cocktail delicios al iubirii.

Considerate în Antichitate „fructele zeilor”, căpșunile au revenit în atenția aristocrației europene după descoperirea Americii de către Cristofor Columb. Iar dacă înainte de secolul XV aceste fructe erau cunoscute de europeni în forma lor neevoluată, reprezentate de cele sălbatice, de mici dimensiuni, după această perioadă a început cultivarea căpșunii moderne, în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Denumit științific „Fragaria”, căpșunul este o plantă din familia trandafirului, din care există peste 20 de specii, fără a ține cont de alți hibrizi și de alte soiuri. Alcătuirea chimică a căpșunilor le conferă un set de proprietăți pozitive pentru sănătate. Ele sunt alcătuite din apă și din zahăr, conținând calciu, fosfor, dar și o cantitate considerabilă din vitaminele C, B, E și polifenoli.

Izvor de sănătate și de plăcere, căpșunile au fost folosite încă din timpuri străvechi ca leacuri naturiste pentru anumite maladii. Romanii le utilizau pentru a combate febra, depresia, pietrele la rinichi, respirația urât mirositoare sau durerea în gât. În prezent, beneficiile consumului acestor fructe pline de vitamine și de minerale sunt și mai variate. Ajută la scăderea colesterolului (LDL) și reduc riscul de hipertensiune arterială. Datorită prezenței antocianinilor, consumul bogat în căpșuni scade riscul apariției cancerului și a bolilor neurologice, fiind eficient și în combaterea obezității și a bolilor de nutriție. În plus, căpșunile consumate în cantități importante reduc riscul apariției malformațiilor fătului în sarcină.

Căpșunile sunt fructele care deschid vara și sezonul vacanțelor. De aceea, gustul lor este adesea asociat cu relaxarea, cu călătoriile, cu sezonul estival și cu cele mai răcoroase deserturi de savurat pe plajă. Căpșunile, cu toate beneficiile și sentimentele pe care le oferă, sunt fructe ale fericirii.

În România, există numeroase plantații de căpșuni. O parte dintre fructe pleacă și la export. Dintotdeauna, cele mai savuroase și mai arătoase căpșuni au fost cele autohtone, coapte chiar la apogeul sezonului (începutul lunii iunie). O plantație întinsă cu căpșuni de o calitate excelentă, crescute cu ingrediente naturale chiar pe malul râului Bistrița de Gorj, la poalele Masivului Vâlcan, este cea a firmei Ginivișa din Gureni, județul Gorj. Dacă locuiești în apropiere de Peștișani, de municipiul Târgu Jiu, sau ai drum prin zonă, caută ferma Ginivișa din Gureni sau tarabele acesteia din Piața Centrală și Piața 9 Mai din Tg-Jiu. Căpșunile de la Ginivișa au gustul naturii sălbatice și te fac să visezi la vacanță. 


Surse articol:
https://ro.hiloved.com/o-scurta-istorie-a-capsunii/
https://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/fructele-delicioase-ale-zeilor-capsunile-si-cele-17-beneficii-ale-lor/fructele-delicioase-ale-zeilor-capsunile-si-cele-17-beneficii-ale-lor--195201.html
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fragaria
https://mosiacucapsuni.ro/blogs/news/20-lucruri-pe-care-nu-le-%C8%99tiai-despre-cap%C8%99une
https://jurnalul.ro/viata-sanatoasa/terapii-complementare/tratamente-naturiste-capsunile-si-beneficiile-lor-11-motive-care-te-vor-convinge-sa-le-consumi-715809.html
https://www.lafraisedelabaule.fr/content/histoire-de-la-fraise
https://www.webmd.com/diet/features/nutritional-benefits-of-the-strawberry