STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

23 Decembrie 2022

Bucuria copiilor

Foarte bogată în tradiţii şi obiceiuri străvechi, Sărbătoarea Naşterii Domnului se bucură de o foarte mare popularitate, fiind foarte aşteptată, aceasta şi după postul deosebit de aspru la care credincioşii sunt supuşi. În popor, bucuria duhovnicească a acestei sărbători, care se mai numește şi Crăciun, ţine până la Botezul Domnului, cu care se încheia ciclul sărbătorilor Crăciunului. Pentru cei ce-și iubesc patria și neamul, aceste sărbători reprezintă o bogăție neprețuită de comori. Marea sărbătoare a Crăciunului este una dintre cele mai apropiate de sufletul colectivității rurale, iar această ipoteză ține cont de punerea în valoare a dogmelor cu credințele populare, care nu s-au răspândit uniform, ci în funcție de oameni, mediu și împrejurări. Începând de dimineața, copiii și bătrânii satului, merg la biserica din localitate pentru a lua Sfânta Împărtăşanie.

Joi, 22 decembrie, la biserica din satul Gureni, Fundaţia Valea Bistriţei reprezentată de doamna secretar, Maria Berculescu și doamna manager de proiect, Adriana Nârban, dar și de partenerul SC Ginivișa SRL, domnul Florin Vijulan au împărțit cadouri copiilor aflați în lăcașul de cult, alături de bunici și părinți pentru a primi Sfânta Împărtășanie. A fost o bucurie imensă pentru noi să fim înconjurați de micile suflete și de a le aduce zâmbete prin darurile oferite.

La nivelul judeţului, în multe zone s-au păstrat multe dintre tradiţiile şi obiceiurile de iarnă moştenite din străbuni, comunele cu cea mai intensă activitate de sărbători fiind cele din zona de munte, cum este și satul Gureni.