STOP Carieră! Educație Comunitară Blog Donații Echipă Contact

16 Februarie 2022 / Delia Mitroi

Grup de elevi de la Liceul ,,Constantin Brâncuși" din Peștișani, în competiție pentru prestigiosul premiu "Made for Europe"

Gorjul nu se mândrește numai cu peisajele sale naturale de-a dreptul mirifice ori cu personalitățile culturale și istorice care-i fac cinste, ci și cu copiii  talentați și inteligenți din această regiune. Un exemplu de ambiție, talent, inovație, curaj și dăruire îl constituie un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani. Blendea Ștefan Alexandru, Bălcescu Cosmin Marian, Pîrcălăboiu Cosmin Vasilică, Mamară Gheorghe Denis și Brotea Ionuț Cosmin, din clasa a –XI-a, s-au înscris pentru participarea la concursul de robotică Made for Europe”, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării printr-un program european.             

Cei 5 elevi vor avea de finalizat un produs cu care vor defila prima dată la expoziția locală, apoi, dacă toate condițiile de selecție vor fi îndeplinite, iar creația lor va fi aleasă, vor merge mai departe la etapa națională a concursului, derulată la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna. Implicarea liceenilor gorjeni în acest proiect național este posibilă și cu ajutorul Fundației „Valea Bistriței”, care susține și sponsorizează echipajul, furnizând materialele necesare pentru a realiza produsul finit. Acesta din urmă va consta în macheta unei mașini electronice cu device-uri ultraperformante.             

Conform calendarului stabilit, concursul Made for Europe” se va desfășura între 19 februarie și 6 aprilie 2022. Până pe 12 martie, se vor forma comisiile de concurs, se va face promovarea competiției la nivel județean, se vor organiza expozițiile cu produsele obținute de concurenți, iar acestea vor putea fi vizitate și de publicul interesat. În continuare, între 13 și 15 martie, participanții își vor prezenta produsele, vor fi imediat evaluați de către comisia județeană de concurs, se vor afișa rezultatele și va avea loc o festivitate de premiere. Pe 17 martie, deciziile vor fi transmise unei comisii naționale. În ultimele etape ale competiției, exponatele vor fi trimise inspectoratului școlar care găzduiește faza finală a proiectului. Totul se va încheia între 6 și 9 aprilie cu expunerea materialelor obținute la târgul național din Sfântu Gheorghe, spre a fi admirate de public și evaluate de specialiști. În cele din urmă, o singură echipă își va adjudeca premiul suprem Made for Europe” pe țară. 

În calitate de sponsor principal al liceenilor ce reprezintă cu mândrie Gorjul în acest concurs, fundația „Valea Bistriței” le urează multă baftă, creativitate, inspirație, spor și putere de muncă nelimitată pentru dobândirea unor rezultate remarcabile!